AJÁNLÓ
 
06:24
2012. 04. 09.
Divatos olvasmányokról már volt szó a blogban itt. Jelentem, a divatkönyvtáram folyamatosan...
A bejegyzés folyatódik
 
06:24
2012. 04. 09.
Stílus. Elegancia. Időtlenség. Keménység. Coco Chanelről valami ilyesmi ugrik be mindenkinek...
A bejegyzés folyatódik
 
06:24
2012. 04. 09.
Míg korábban a divat és az udvar, addig ma a divat és a celebek járnak kéz a kézben. A kettő...
A bejegyzés folyatódik
 
06:24
2012. 04. 09.
Cate Blanchett púderszínű Balenciaga ruhája volt a hét egyik legkedveltebb love/hate témája...
A bejegyzés folyatódik
 
06:24
2012. 04. 09.
83 éves korában, 2013. június 26-án hunyt el a világ egyik legnagyobb celebfotósa, akinek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Divatos olvasmányok #1

0 Komment
0 Reblog

Ezt a blogot nem tudnám írni különböző könyvek nélkül, amelyből nemcsak inspirációt merítek egy-egy bejegyzéshez, hanem amelyek sokszor segítenek még jobban megérteni az adott kor divatját, rávilágítani az összefüggésekre, az ismeretterjesztésről nem is beszélve. Házi divatkönyvtáram három legutóbbi szerzeményét mutatom meg, amelyet minden divatkedvelőnek ajánlok. Az egyik egy képes album, a másik kettő magyar szerzők műve.

Teljesen megszállottja vagyok a divattal foglalkozó könyveknek. Igaz, ma már inkább a komolyabb olvasmányok kötnek le, ennek ellenére szívesen megfogdosok, megszaglászok, nyitogatok, nézegetek mindent, ami a divattal, a stílussal vagy a stílusalakítással foglalkozik. Sajnos, a hazai könyvpiacnak ez a szegmense botrányosan elhanyagolt a külföldi felhozatalhoz képest. Aki Londonban, Münchenben vagy Berlinben (ezek a személyes tapasztalataim) betér egy-egy könyvesboltba, lenyűgözve tapasztalhatja, hogy külön részlege van a divattal és dizájnnal foglalkozó könyveknek, ahol a polcok roskadoznak a gigantikus képes albumoktól kezdve az elmélyülős szakirodalmon át például a "divatos" életrajzokig. Itthon valószínűleg az embereknek nincsen pénze drága albumokat vásárolni, ha pedig van, akkor sem a divattal foglalkozó könyvek érdeklik őket elsősorban. Jó lenne tudni, mi a helyzet a kiadókkal, mi jár az ő fejükben. Szerencsére azért a Műcsarnokban található könyvesboltban, a Ludwig Múzeum könyvesboltjában, néhány nagyobb Alexandra/Libri/Bookline könyvesboltban vagy az online és offline antikváriumokban rá lehet bukkanni magyar nyelvű könyvekre is. Aki pedig beszél valamilyen nyelven, az rendeljen az internetről, de a szállítási költségre érdemes nagyon odafigyelni.
Mivel én nem vagyok szakember, így általában hiszek a könyveknek, de az igazi szakember ismerőseimtől tudom, hogy sok-sok blődséget írnak le egyik-másikban. Mindezt félretéve, megmutatok három olyan könyvet, amelyekkel az elmúlt hónapok során bővült a házi divatkönyvtáram.

A STÍLUS KIRÁLYNŐI – 10 nő, aki forradalmasította a divatot

Ez a nagyalakú képes album az Alexandra Kiadónál jelent meg 2011-ben. Én eredetileg sokkal több szövegre és kevesebb fotóra számítottam, de ennek ellenére is pozitívan csalódtam. Egyrészt sok újdonságot olvastam az oldalakon. Kiderült számomra például („jé, eddig nem tudtad?”), hogy a káprázatos Katherine Hepburn, akit többnyire a színpadi vagy filmes ruháiban látunk a legtöbb ismert fotón, a színpadon kívül nem viselt ékszert, parfümöt és nem sminkelte is magát. Audrey Hepburn sokak szerint akár divattervező is lehetett volna, annyira tökéletes volt az ízlése, egy alkalommal estélyi ruhát rögtönzött magának egy férfiingből, miután leöntötték a ruháját. Nem hiába lett az egyik legnagyobb 20. századi ikon – és került be a könyvbe is. Grace Kellynek egész gyűjteménye volt szemüvegekből, mert erősen rövidlátó volt. Az infókon kívül ki ne szeretne a varázslatos Marilyn Monroe-ról, Katherine Hepburnről, Coco Chanelről vagy Grace Kellyről ilyen nagy méretű fényképeket nézegetni, hogy a könyv többi főszereplőjét ne is említsem. Internetről levadászható képek ellenére a kézzel fogható, nagy fotóknak, így a könyvnek, megvan az a bizonyos varázsa. Írom ezt annak ellenére, hogy én a szerkesztők helyében sokkal több kevésbé elcsépelt fotóval és még bővebbre eresztett képaláírással dolgoztam volna. Akkor lenne még különlegesebb csemege a divatfogyasztók számára.

Ár: 6 375 forint. Bővebben a könyvről ITT.

A DIVATRÓL KOMOLYAN

Csipes Antal nem először írt könyvet és nagyon valószínű, hogy nem is utoljára. A szerző a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, aki a magyar divat minden rezdülését nemcsak követi, hanem elemzi, feldolgozza, rögzíti is egyben. Mindenhol ott van, ahol valami történik, és természetesen mindenről van véleménye – az a hír járja, hogy kritikáit mostanában a Facebookon fogalmazza meg. Azt is beszélik róla, hogy elképesztő divatkönyvtára van, amely nemcsak régi – és eredeti – kiadványokat, folyóiratokat tartalmaz, hanem mai lapok, köztük Vogue és ID magazinok, is részét képezik. Emellett a lexikai tudás és a jó megfigyelőképesség már elég alap ahhoz, hogy könyv szülessen belőle. Olyan összeállítás, amelynek műfaja meghatározhatatlan, hiszen vannak nagyon izgalmas és olvasmányos leíró, elemző részei, néhol viszont lexikonszerű és kicsit száraz. Aki ráadásul a mai magyar divatról is ír, annak számolnia kell azzal, hogy mire megjelennek a gondolatai, addig az említett üzletek vagy márkák már csak a tulajdonosaik egyszer volt szép reményei lesznek. Ráadásul a jelenről objektívan írni nagyon nehéz. Ott voltam a könyv családias bemutatóján, ami nem is igazán a sajtónak szólt, mert ahhoz túl terjengős, viszont sok szempontból tanulságos beszélgetésbe fulladt a könyv szerzőjének, a moderátornak, F. Dózsa Katalinnak, és a kiadó divatra kicsit sem érzékeny vezetőjének részvételével, aki például azon akadt fenn, hogy hogyan lehet divat a szakadt farmer és miért nem öltöznek fel a fiatalok rendesen bizonyos alkalmakra. A könyvbemutatón elhangzott az is, hogy sokan vannak, akik meg fognak sértődni. Van, aki azért, hogy nem került bele a könyvbe, mások azért, mert bekerültek, és úgy, ahogy. Minden negatív megjegyzésem ellenére ennek a könyvnek mindenki könyvtárában ott van a helye, akit kicsit is érdekel többek között a közelmúlt magyar divattörténete.

Ár a kiadónál: 2380 forint. Bővebben a könyvről ITT.

A MAGYAR DIVAT 1116 ÉVE

Utoljára 1904-ben jelent meg ilyen átfogó divattörténeti könyv, amelynek központjában a magyar divat állt. A könyv a Millenárisra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második Gombold Újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatához kapcsolódó egyik projekt volt. A nagyformátumú, (végre!) rengeteg, nagy méretű képet tartalmazó könyv olvasmányosságára és hitelességére négy magyar szakember neve a garancia. F. Dózsa Katalint tartják ma a legnagyobb hazai divatértőnek, aki 69 éves kora ellenére is friss szellemmel és hatalmas tudása ellenére is rendkívüli alázattal fordul kutatott területe felé. Ezenkívül rendkívül olvasmányosan, izgalmasan, mindenki számára teljesen érthetően fogalmaz, öröm olvasni a munkáit, amelyeknek nincs egy unalmas mondata sem. (Aki nem hiszi, járjon utána itt!) Simonovics Ildikó, a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének muzeológusa, akinek sikerült a legmodernebb eszközökkel alátámasztani egy múzeumi projektet ,és olyan adatbázist létrehozni a múzeum számára, amelyért már most, de 30-50 év múlva biztosan hálásak lesznek az őt követő szakemberek (lsd: Street Fashion Budapest). Dr. Szatmári Judit Anna (aki velem is megszerettette a divattörténetet) jelenleg a 30-as évek divatját kutatja, alapossága és maximalizmusa miatt sosem adna ki „kókány” munkát a kezei közül. Szűcs Péter, a Marie Claire vezető szerkesztője és a Fashion Issue főszerkesztője pedig szintén szaktekintélynek számít a szakmában, aki már azelőtt is sokat tett a magyar divatért, hogy ez divattá vált. A kiadvány összeállításra egy évük sem volt a szerzőknek, ami sajnos a tördelésen látszik meg a leginkább. Néhol kicsit zavaros, a betűméret sem igazán barátja a szemnek, ettől függetlenül alig várom, hogy elmélyülhessek benne.

Ár: 2990 forint. Bővebben a könyvről ITT.


Fotók: Mengyán Eszter

Feedek

HIRDETÉS

Silouette a Facebookon is

Címkefelhő

divat (38),divattörténet (20),inspiráció (13),20. század (9),divattöri a jövőből (7),19. század (6),divattervező (6),film (6),divat a vásznon (6),1920-as évek (5),interjú (5),2011-2012 ősz-tél (4),fűző (4),cipő (4),17. század (3),2011 (3),coco chanel (3),trend (3),Chanel (3),kiállítás (3),divatlexikon (3),menyasszonyi ruha (3),könyv (3),divattervezés (3),Elizabeth Taylor (3),Marlene Dietrich (3),fehérnemű (3),marilyn monroe (3),szecesszió (3),vörös szőnyeg (2),kepp showroom (2),programajánló (2),Tweed Run Budapest (2),1950-es évek (2),haj (2),hajfestés (2),haute couture (2),menyasszony (2),vintage (2),balett (2),múzeum (2),1930-as évek (2),18. század (2),Titanic (2),fürdőruha (2),Ördög Nóra (2),x-faktor (2),Lucile (2),Erzsebet kiralyne (2),divatos olvasmányok (2),Sarah Bernhardt (2),2012 tavasz-nyár (2),anna amélie (2),givenchy (2),16. század (2),lilla sellei bags (2),trenntre shoe design (2),retro péntek (2),esküvő (2),sorozat (1),életmód (1),vívás (1),sport (1),slippers (1),olimpia (1),bikiniszezon (1),dior (1),kollaboráció (1),lapos cipo (1),Jelmeztár (1),ruha (1),Látogatóközpont (1),parfüm (1),London (1),kampány (1),jelmez (1),V&A Múzeum (1),reklám (1),Chanel No. 5 (1),Jean Paul Gaultier (1),Christy Turlington (1),2013 (1),királyi család (1),keresztelő (1),kosztüm (1),Oscar 2012 (1),görög (1),golden globe (1),képek (1),modell (1),A magyar divat 1116 éve (1),A divatról komolyan (1),születésnap (1),Madonna (1),MTVA (1),koncert (1),II. Erzsébet (1),Királynő (1),A stílus királynői (1),György herceg (1),Paul Poiret (1),ikon (1),Párizs (1),divatbotrány (1),Pavlova (1),torta (1),fotózás (1),fotós (1),Anna Pavlova (1),Lady Duff-Gordon (1),Dolce&Gabbana (1),ókor (1),2013-2014 ősz-tél (1),10 dolog (1),Bert Stern (1),sztárok (1),Jacob Davis (1),Levi Strauss (1),esemény (1),farmernadrag (1),Cannes-i filmfesztivál (1),biciklis divat (1),mozi (1),A nagy Gatsby (1),1930-as (1),bicikli (1),A Nagy Duett (1),The Voice (1),Sisi (1),Sissi (1),balenciaga (1),szépség (1),direktórium (1),sztár (1),farmer (1),Cora Pearl (1),muszlinbetegség (1),rózsaszín (1),Cate Blanchett (1),szépségápolás (1),Katalin hercegnő (1),magyar divat (1),A Dal (1),Annette Kellerman (1),Tolvai Reni (1),Palvin Barbara (1),fogyókúra (1),1900-as évek (1),tetoválás (1),2012 (1),kurtizán (1),manöken (1),Gil Elvgren (1),pin-up lány (1),szépségipar (1),bubi (1),frizura (1),cséfalvay fanni (1),diplomakiállítás (1),nivea (1),tengerészcsíkos (1),100 (1),beauty (1),mome (1),bulvár (1),melltartó (1),rihanna (1),köröm (1),1940-es évek (1),1970 (1),Yves Saint Laurent (1),triumph inspiration award 2011 (1),bódis boglárka (1),bugyi (1),harisnya (1),kapszulakollekció (1),mono fashion (1),eugéne atget (1),divatkreátor (1),dolmány (1),séllei lilla (1),mente (1),Esterházy (1),főúri öltözékek (1),glamour (1),funny face (1),kalap (1),alsóruha (1),audrey hepburn (1),1957 (1),magyar viselet (1),Diana hercegnő (1),fejfedő (1),15. század (1),color blocking (1),2011 tavasz-nyár (1),sármán nóra (1),14. század (1),gótika (1),chino (1),nadrág (1),galicza eszter (1),hennin (1),1971 (1),Jeanloup Sieff (1),táska (1),biedermeier (1),gucci (1),korona (1),catwalk (1),rotschild klára (1),szocializmus (1),zagabo (1),cipzár (1),fotó (1),divatkutya (1),orosz agár (1),dori tomcsanyi (1),je suis belle (1),csillámpor (1),flitter (1),diszkó (1),Szépművészeti Múzeum (1),Christóbal Balenciaga (1),szépségflastrom (1),rokokó (1),Liszt Ferenc (1),Utolsó rapszódia (1),magyar film (1),toll (1),use unused (1),elsa schiaparelli (1),1958 (1),körömfestés (1),reneszansz (1),barokk (1),fontange (1),fekete körömlakk (1),13. század (1),botrány (1),christian louboutin (1),középkor (1),12. század (1),vogue (1),Cosmopolitan (1),mildred pierce (1),gepárd (1),mata hari (1),tisztalkodas (1),wc (1),Bakos Piroska (1),Gombold újra! (1),street fashion budapest (1),konferencia (1),yvan rodic (1),facehunter (1),szinpad (1)

Olvasóim

szekeresk Mengyán Eszter labor csirek LStyle winifredka dori89 jfgidskjf jbujdoso madmadame

Goldenblog